Gebze İzmit İstanbul karayolu üzerinde İzmit’e 51 km, İstanbul’a 30 dakika, Sabiha Gökçen Havaalanı’na 15 dakika uzaklıktadır. Osman Gazi Köprüsü ile İstanbul, ile Yalova ve Bursa üzerinden Ege ve İç Anadolu Bölgelerine ulaşımda merkezi bir konumdadır.
Ankara – İstanbul hızlı tren hattı üzerinde yer alan Gebze, bu sayede büyük şehirlere kolayca ulaşılabilir bir konumdadır. 2018’de tamamlanması planlanan İstanbul – Gebze metro çalışmalarının bitirilmesinin ardından İstanbul’a kadar metro ile ulaşabilmek mümkün olacaktır. Ayrıca Gebze Darıca – Organize Sanayi Bölgesi arasında devam eden metro çalışmalarının tamamlanmasının ardından şehir içi ulaşımda da metro kullanımı artacaktır.
Büyük sanayi kuruluşları yanında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBITAK-MAM) ve Gebze İleri Teknoloji Enstitüsünde bulunduğu ilçenin nüfusu 402.926’ya ulaşmıştır. Kartacalı Komutan Hannibal’ın mezarı, Arkeolog ressam Osman Hamdi Bey’in Müze – Evi ile Mimar Sinan’ın eseri Çoban Mustafa Paşa Külliyesi Gebze’nin önemli tarihi eserlerindendir.
Gebze İzmit İstanbul karayolu üzerinde Izmit’e 51 km uzaklıkta Kocaeli iline bağlı ilçe. Büyük sanayi kuruluşları yanında Türkiye Bilimsel ve Teknik araştırmalar Kurumu (TÜBITAK-MAM) ve Gebze Ileri teknoloji Enstitüsünde bulunduğu ilçenin nüfusu 402.926’ya ulaşmıştır. Kartacalı Komutan Hannibal’ın mezarı, Arkeolog ressam Osman Hamdi Bey’in Müze – Evi ile Mimar Sinan’ın eseri Çoban Mustafa Paşa Külliyesi Gebze’nin önemli tarihi eserlerindendir.
Gebze’de ikinci konut ağırlıklı yerleşim birimlerinden Darıca – Bayramoğlu, yazlık siteleri ve sahili Gebze’nin önemli tatil beldelerindendir. Ballıkayalar Tabiat Parkı, Darıca Bayramoğlu Kuş Cenneti ve Temalı Parkı da ilçenin doğal güzelliklerini oluşturmaktadır.
Tarihi
Gebze’nin de içinde bulunduğu eski Yunanlılar ve Romalılar’ın Bitinya (Bithynie) dedikleri coğrafi bölgenin bilinebilen en eski tarihi, M.Ö XII yüzyıla kadar dayanır.
Bölge özellikle Kocaeli yarım adası, coğrafi konumunun öneminden dolayı tarihin hemen hemen bütün dönemlerinde birçok ulusa yurt olmuştur. Asya ile Avrupa kıtaları arasındaki kıtaların en önemli geçit yeri olan Kocaeli Yarımadası ya bir çok ulusun yurdu, yada gelip geçtikleri, medeniyetlerinden izler bıraktığı bir yer olmuştur.